Jan-Erik Hanssen (54) har siden 1999 drevet Skoger Naturterapi hjemme i Skoger utenfor Drammen. Jan-Erik har mange ben å stå på innenfor det alternative. Han arbeider blant annet som medium, er klarsynt og har evner som sørget for en fjerdeplass i «Jakten på den 6. sans» i 2008. Selv om Jan-Erik allerede som liten gutt forstod at han har evner, var det hans multihandikappede datter som fikk både ham og hans evner til å vokse seg større.

Tekst og foto: Merete Evertsen

Jeg er på besøk hos Jan-Erik hjemme på Skoger, og blir hjertelig mottatt av vertskapet, Jan-Erik og kona Janphen Chookla (47), til daglig kaldt Phen. Ekteparet venter gjester denne kvelden. Jevnlig arrangerer de healingsamlinger for venner og bekjente som ønsker å møte likesinnede og utveksle erfaringer og synspunkter. Men før gjestene kommer, vil Jan-Erik vise fram arbeidsrommet. Her har han innredet sitt eget behandlingsrom.                    Dette er arbeidsplassen min, smiler Jan-Erik og viser vei til et lyst og trivelig rom utstyrt med behandlingsbenk, stoler, krystaller, englekort og diverse maskiner. ? Her jobber jeg som medium, klarsynt og healer. Det går i alt fra å finne igjen bortkomne ting, dyr eller folk til fysiske plager. 
Jan-Erik har fått bevist at hans sjette sans er til å stole gjennom programserien «Jakten på den 6. sans» som gikk på TVNorge i 2008. Spent vil jeg gjerne at Jan-Erik bruker sine synske evner på meg før han får anledning til å danne seg et inntrykk. Derfor spør jeg om han kan gjøre en «reading» på meg med en gang. Om han kan spå meg, rett og slett.
  Det kan jeg vel, smiler Jan-Erik, og ber meg ta plass i godstolen på kontoret. Selv setter han seg på en kontorstol rett overfor meg og tar hendene mine i sine. Han spør meg ikke om noe, verken stjernetegn eller alder, han bare begynner å prate mens han studerer hendene mine, øynene mine og meg. Det virker som om han fokuserer blikket sitt for å ta inn energiene rundt meg auraen min, kanskje. Han snur og vender litt på hendene mine mens han prater om meg.

En treffende reading
  Du er en kvinne som ingen kan kommandere. Du hører gjerne på forslag og lytter til råd, og du kan også skifte mening. Men du steiler totalt dersom noen forteller deg hva du skal gjøre. Derfor vil du trives best som din egen sjef. Du har sterke meninger og sier gjerne fra, men du er ikke sta. Du former deg lettere etter andre enn hva de oppfatter at du gjør. Du er en sterk kvinne. Menn frykter dette. Men jeg får beskjed om at du ikke skal trekke deg tilbake. Du skal være synlig. Det er grunnstammen i deg som vises, det er det folk ser når de ser deg. Det er derfor det lett oppfattes som at du ikke former deg etter andre. Du er den du er ? og det står du for. 
Hva skal jeg si? Jeg blir sittende og gape. Jan-Erik har vært i kontakt med meg i nøyaktig fem minutter, og likevel kan han si alt dette om min karakter. Det stemmer hundre prosent så langt jeg kan se. Om andre ser grunnstammen i meg eller om det er stahet, kan jeg selvsagt ikke svare på. Men jeg velger å si det er grunnstammen, det høres mye penere ut. Men kan han se noe om framtiden?
  Kjærligheten er rundt deg nå, sterkere enn noen gang. Det var det du lurte på, var det ikke, ler Jan-Erik hjertelig. Litt varm i kinnene av å bli gjennomskuet så lett må jeg innrømme at det var kjærligheten jeg lurte på. 
  Du trenger ikke vite noe mer, smiler han hemmelighetsfullt. Du får det som du vil.
Jeg føler det nesten som om Jan-Erik har kledd meg naken. Naken eller ikke ? jeg vil ha samtalen over på hovedpersonen: Jan-Erik.

Fra hobby til jobb
Jan-Erik har alltid vært interessert i det overnaturlige. Han husker tilbake da han var guttunge og leste om ufoer i magasinet «Illustrert Vitenskap», som hans far leste fast. 
  Jeg visste tidlig at jeg hadde evner, men hadde det alternative kun som hobby fram til 1993. Da ble Pen og jeg foreldre til Julie, som er multihandikappet. Det var da ting begynte å skje på det indre plan i meg. Hobbyen ble levende. Jeg vil si at bekreftelsen på mine evner kom gjennom Julie. Hun har båret både meg og min kone fram. Vi jobber begge som healere i dag, forklarer han. 
  Julie har blant annet ikke språk, så vi måtte lære å kommunisere på et helt annet nivå. Det har ført til et inderlig dypt og nært forhold i familien, inkludert hennes søster, Sofie, som er 9 år. Vi kan faktisk takke Julie for at vi driver med det vi driver med i dag. Sånne barn velger de rette familiene, sier Jan-Erik.
I 1997 begynte han å holde healingkurs. Siden har det bare ballet på seg.
  I dag jobber jeg blant annet med å rense hus og som medium i tillegg til å jobbe med klarsyn og healing. Alt har kommet til meg sakte, men sikkert ? til de tidene i livet da jeg har vært klar til å ta imot. Vi får alle fylt «ryggsekken med problemer», som jeg liker å kalle det for ? bekymringer og erfaringer fra fortiden som vi bærer med oss på en eller annen måte. Når vi får tømt ryggsekken eller renset oss, det er da vi ekspanderer. Det blir som når kroppen ikke greier å rense seg selv for slaggstoffer. Da må vi rense den, og når det er ryddet plass, kommer det nye ting til. Der er kvantemedisinen veldig fin, sier Jan-Erik, og legger hånden på et apparat som står på skrivebordet. 
  Jeg tar hårprøver som jeg skanner i denne maskinen, som finner svar på hvor i kroppen det er ubalanse. Ut fra svarene kan jeg lage en skreddersydd medisin til deg og dine plager. På denne måten har jeg fått hjulpet mange mot for eksempel psoriasis. 

Positiv egoisme
Selv om Jan-Erik har mye å gjøre, ønsker han å hjelpe så mange som mulig. Likevel har han måttet lære seg å sette seg selv i første rekke.
  Det har vært mye jobbing og lange dager. Når man jobber som meg, er det ikke noe som heter å ta seg en tredagers, ler Jan-Erik. ? Jeg har funnet ut at det er når jeg tar best vare på meg selv, at jeg også best kan hjelpe andre. Jeg ønsker jo å kunne hjelpe flest mulig, og da er jeg nødt til å være det jeg kaller for en positiv egoist. Jeg setter meg selv først. Jeg har gjort meg tilgjengelig på telefon etter stor pågang fra kunder og gjennom andre henvendelser. Det er veldig moro, smiler han. 
  Folk kontakter meg om alt mulig. Mest om kjærligheten, men også mye om jobb og økonomi. Det mest vanlige spørsmålet er om jeg kan se om «jeg får den jeg vil ha». Av og til er jeg også en samtalepartner og en som trøster. Det kan gjelde alt fra rusmisbruk til mishandling. Noen trenger noen å prate med, til å sortere livet og se valgene som finnes. Det kan styrke et menneske å vite at det alltid finnes håp uansett hvor svart det ser ut i øyeblikket. 
Jan-Erik tenker seg om litt før han fortsetter.
  Det finnes nesten ikke en henvendelse jeg ikke har hatt. Alt fra de som ønsker å ta livet av seg, til de som vil finne igjen nøklene sine. Om jeg kan få skryte av meg selv, så er jeg veldig dyktig til å finne igjen ting. Det er veldig moro å klare det. Jeg har til og med funnet igjen nøkler som lå inne i et kjøleskap oppi eggekartongen, ler Jan-Erik. ? Hvis jeg skal summere litt, vil jeg si at jobben min er å få folk til å smile. Det er det jeg strekker meg mot hele tiden.

Greier å hjelpe
Jan-Erik tar jobben alvorlig. Det beste han vet, er når han får tilbakemeldinger på at det han bidrar med, virker.
  Det er så godt å få tilbakemeldinger på at jeg greier å hjelpe folk. På alternativmessen på Lillestrøm i november 2009 kom det ei dame bort til meg. Hun stod lenge og ventet, og greide å huke tak i meg mellom to klienter. Hun ville bare gi meg en klem og takke for at jeg hadde gitt henne et nytt liv ved å heale knærne hennes på messa året før. Knærne hadde plaget henne i mange år, og hun hadde prøvd alt mulig for å bli kvitt smertene. Tror du jeg var rørt da, eller, stråler Jan-Erik. ? Slike tilbakemeldinger varmer meg langt inn i hjerterota, og jeg måtte tørke en tåre over å ha bidratt med noe så positivt. Så rørt var jeg. 
Det er ikke alltid like lett å arbeide med energier. Man må være opplagt og åpen for å ta imot. Dersom man er stresset, er det ikke alltid like lett å gjøre en god jobb.
  Noen ganger bommer jeg når jeg er stresset. Jeg kjenner at enkelte fokuserer på at det er veldig dyrt å ringe, men velger å ta kontakt med meg fordi de er fortvilet og trenger hjelp for eksempel til å finne igjen sin savnede hund. Det har skjedd at jeg har blitt så stresset at jeg ikke får opp bilder om hvor dyret er, men jeg kan si om dyret lever eller ikke. Derfor vil jeg si at dersom du velger å bruke telefonen for å få rådgivning eller healing, eller du ringer av andre grunner, så sett av tid og penger til det. Da slipper både du og den som skal hjelpe deg, å stresse. Vi som jobber på denne måten, fanger lett opp energier, så ring gjerne når du kjenner at du er mottagelig for å høre hva som blir sagt ? ikke når du er som mest fortvilet eller på ditt blakkeste.

Jakten på den 6. sans
Det mange kanskje ikke vet, er at Jan-Erik gjorde sin tv-debut lenge før programserien «Jakten på den 6. sans». Han og kona Pen var i 2005 med i serien «Konebytte» på TV3. 
  Egentlig skulle vi ikke være med i denne tv-serien. Vi skulle bare hjelpe til med å finne en familie som var alternative, men det endte med at vi selv ble med etter noen runder med overtalelse. Det har verken kona mi eller jeg angret på. Det har blitt mye «oppvåkning» i oss selv etter at vi ble med på disse tv-programmene. «Jakten på den 6. sans» var en utrolig utfordring. Jeg vokste mange kilometer sjelelig sett. Jeg ble nødt til å gjøre ting i et annet tempo enn hva jeg var vant til. Det var hard konkurranse, men likevel var det et stort samhold mellom deltakerne. Vi healet og støttet hverandre hele veien. Vi ble venner, og jeg har fortsatt kontakt med mange av de andre deltakerne, smiler Jan-Erik. 
  Jeg synes faktisk at vi ble framstilt som vi var på tv. Selvfølgelig er det ikke plass til alt i disse programmene, og jeg skulle gjerne sett at det var flere ting som ble vist. Men det var vanskelig å velge en vinner, for vi var alle gode på hver vår måte. 
Gjestene til kveldens healingsirkel er ankommet, og vi avslutter samtalen på arbeidsrommet til Jan-Erik. Vi rusler opp i stua og hilser på gjestene. Samtalen går livlig rundt kaffebordet. De prater om at den alternative verdenen har fått større innpass i samfunnet de siste årene. Det alle som er til stede, har til felles, er at de er søkende. Noen har erfaringer fra mange år tilbake og jobber til daglig som healere. Andre er ikke fullt så erfarne, men er sultne på å få vite mer. Samtalen går over til egenverdi. Jan-Erik tar ordet.
  Vi lever her og nå! Det er nå vi må handle. Vi har ikke tid til å vente til vårt neste liv. Det er viktig at folk skal få tro på akkurat det de vil tro på. Hver og en har ansvar for å leve ut sin egen sannhet. Din egen sannhet er det du selv ser og oppfatter. Stol på din egen dømmekraft og intuisjon. Vær det jeg kaller for en positiv egoist. Ta først og fremst vare på deg selv, resten får vente til du er klar. 
Gjestene er enige med Jan-Erik. Det er ikke nødvendig å bekymre seg for hva alle andre mener. De kan ikke leve andres liv. De må leve sitt eget liv.
  Jeg ønsker å utvikle meg hele tiden og ber derfor om nye oppgaver. På den måten holder jeg meg i bevegelse. Jeg vil erfare og lære noe nytt. Og husk, ingen kan hevde at en annen tar feil. Din sannhet er og blir din sannhet, avslutter Jan-Erik.